Как може да изхвърлиш нерегламентирано тонове строителни отпадъци,  да си

...
Как може да изхвърлиш нерегламентирано тонове строителни отпадъци,  да си
Коментари Харесай

Парадокс - как може да си признаеш пред съда, че замърсяваш Пловдив, но да ти се размине глобата?

Как може да изхвърлиш нерегламентирано тонове строителни боклуци,  да си признаеш пред съда и най-после самият той да анулира санкцията за това? Ако погледнем две решения – едното на Районния съд, а по-късно и на Административния съд в Пловдив, то „ незаконните мозъци ”, които „ изхвърлят нерегламентирано строителни материали ” в града, може да го употребяват като ноу-хау, с цел да отървават наказания.
Прочетете още
TrafficNews пусна поредност от материали в края на 2021 година за образуването на нерегламентирани сметища в регион „ Тракия ”, покрай моста на Асеновградско шосе. Тогава камиони, които се откриха, че са на „ Елвеко – електромонтажи ” изсипваха  тонове строителни материали на частни терени. Тогава на място отидоха и инспектори от Общинския инспекторат, които глобиха компанията поради образуването на нерегламентирано бунище.

От самата компания тогава обявиха, че теренът, на който изхвърлят „ инертните материали ” е „ краткотрайно хранилище ” и няма нищо неправилно. Той е бил благосъстоятелност на компанията „ Лохенгрин ” ООД, с които имали контракт. Той е бил за наемането  на камиони на „ Елвеко – електромонтажи ” от „ Лохенгрин ” ООД, които  да извършат депонирането на строителните материали. 

Санкцията от 1400 лв. от Община Пловдив към „ Елвеко – електромонтажи ” е била обжалвана от компанията. В хода на правосъдното съвещание магистратите изрично са изразили мнение, че депонирането на строителните материали е било нерегламентирано. От събраните доказателства, обаче не можело изрично да се потвърди, че става въпрос за „ строителни боклуци ”. Било потвърдено, че на терена се е изсипал „ бетонни плочи, пръст ”, които били оставени до идването на каменотрошачка, която да ги рециклира.

Освен това бил подложен въпросът „ кой е действителният причинител ” на нарушаването – дали компанията, изсипваща боклуците, или тази, която ги е наела за тази активност.

В съвещанието е бил разпитан шефът на компанията „ Лохенгрин ” ООД Амир Жиечи. Той  споделя, че масите със строителни материали са били генерирани в негов  парцел по разпореждане от него към наетата компания. Т.е. той е наредил на компанията и водача на „ „ Елвеко – електромонтажи ”  да изсипе  строителните материали нерегламентирано в личния си парцел.

Именно заради това Районният съд, а по-късно и Административният съд са на мнение, че авторството на действието е ясно, само че то не е било в техен интерес и по тяхно разпореждане.  В случая заинтригуваната страна е била компания „ Лохенгрин ” ООД, a шефът дал нареждането.

Поради това актът на компанията „ „ Елвеко – електромонтажи ”   е бил анулиран. По този метод се слагат няколко въпроса. Първият е  - когато камион изсипва строителни материали, явно от разрушена постройка, на празен терен, по какъв начин се дефинира изрично дали това са боклуци или не са?  Вторият е, в случай че притежател на компания наеме друга компания да извърши някаква активност, която е в прорез със закона и общинските наредби, тя освободена ли е от отговорност?  Според претекстовете на съда – очевидно да.

Така изпадаме в Параграф 22 -  даже общинските контролни служби и полицията да хващат нарушителите, то те ще продължат да престъпват нормативната уредба, тъй като очевидно им се разминава. Поне  до момента в който се вършат трактовки какво са „ боклуци ” и „ кой има интерес да се замърсява града ” – този, който  изсипва, или този който го е наел за това.

Ето и фрагментите, на които се вижда какво изсипват камионите на " Елвеко - Електромонтажи " в парцела на „ Лохенгрин ” ООД





 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР